Site Overlay

Energiebehoefte

Optimize Empowerment

Het lichaam heeft energie nodig (energiebehoefte) voor alle levensprocessen, zoals ademhalen en op temperatuur blijven enz. Dit alles wordt de rustverbranding genoemd. Daarnaast is energie nodig voor lichamelijke activiteit, dit noemen we Thermisch effect van activiteit. Hoe meer je beweegt hoe meer energie er word verbruikt. Echter er komt ook energie vrij bij het eten van een maaltijd, dit noemen we Thermisch effect van een maaltijd. Bij jongeren in de groei en zwangere vrouwen komt hier de benodigde energie bij voor groei. Bij het geven van borstvoeding heeft de vrouw meer energie nodig om de productie van moedermelk te optimaliseren. Ook bij sommige ziektes en na operaties is sprake van een verhoogde energiebehoefte (Het lichaam moet herstellen).

Energiebehoefte

Model Energieverbruik:

  • Voeding is een van de belangrijkste factoren voor het behalen van je doelen, besteed hier dus zorgvuldig tijd aan.
  • Rustverbranding vind ook plaats tijdens het slapen. Tijdens het slapen kan je lichaam herstellen.
  • Slaap minimaal 8 uur per nacht om optimaal te presteren in het dagelijks functioneren.

Ongezond eten, weinig bewegen en slecht slapen zorgt er voor dat je rustverbranding afneemt met 30% dit is op de duur levens bedreigend!!!

Het lichaam maakt gebruik van een setpoint

Het lichaam zou gebruik maken van een eventuele setpoint. Het lichaam kan deze setpoint veranderen, dat wil zeggen dat de stofwisseling (energieverbruik en energiebehoefte) kan toenemen of afnemen. Echter als het lichaam langer dan 6 maanden wordt blootgesteld aan deze verandering, is het moeilijker om deze setpoint terug te krijgen naar de ‘gezonde’ normale waarde. Met alle gevolgen van dien!

Bron: Physiology of Sport and Exercise

Het bereken van je energiebehoefte is een hulpmiddel

Het bereken van je energiebehoefte is een hulpmiddel. Deze dien je goed bij te houden en zo nu en dan aan te passen. Het kan zijn dat je na het bereken van je energiebehoefte je concludeert dat je niet afvalt, dat zou kunnen betekenen dat je nog te veel brandstof toedient, kies er dan voor om de sportieve arbeidstoeslag niet mee te bereken in het totale energiebehoefte. Bereken vervolgens de formule opnieuw!

Bereken je energiebehoefte!

0 0 Stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik wissel graag van gedachten, geef alsjeblieft commentaar.x
()
x