Hoe train je discipline?

Hoe train je discipline?Hoe train je discipline? Discipline is het vermogen om voorgenomen geplande acties daadwerkelijk te ondernemen onafhankelijk van hoe je jezelf voelt. Discipline zorgt ervoor dat je je intenties (bedoelingen) onafhankelijk van wat er om je heen gebeurd en onafhankelijk van hoe je je voelt uitvoert en waar maakt. Discipline maakt dat je toch naar je werk gaat als je geen zin hebt om te werken, of dat je gaat hardlopen ondanks dat je af en toe geen zin hebt. Met discipline kun je (bijna) elk doel bereiken.

De vijf pijlers van discipline zijn:

  1. Acceptatie
  2. Wilskracht
  3. Uitdagingen
  4. Hard werken
  5. DoorzettingsvermogenHoe kun je discipline kweken?

Net als je spieren kun je discipline trainen. Je spieren kun je trainen om sterker te worden. Laten we de vergelijking tussen spieren sterker maken en discipline kweken, als voorbeeld gebruiken. Om je spierkracht te laten toenemen heb je spieren nodig en om je discipline te laten toenemen heb je een bepaalde mate van discipline nodig. Iedereen heeft een bepaalde mate van kracht en bepaalde mate van discipline. Om je spieren sterker te maken doe je aan krachttraining, of mooier gezegd weerstandstraining. Je moet namelijk weerstand bieden tegen een bepaald gewicht en hiermee bouw je kracht en dikkere, sterkere spieren op. Met weerstandstraining kies je een gewicht wat je net kunt tillen. Een gewicht wat te licht is levert je geen aanpassing van je spieren op, omdat het te makkelijk voor je spieren is. Een gewicht wat te zwaar is, kunnen je spieren niet tillen, waardoor ze ook niet sterker worden. Hetzelfde principe gaat op voor discipline. Kies hierbij uitdagingen die je net aan kunt. Je discipline verbetert niet wanneer je uitdagingen te moeilijk zijn, waardoor je steeds moet opgeven. Ook is steeds moeten opgeven niet goed voor je zelfvertrouwen. Ook uitdagingen die binnen je comfort zone liggen, leveren geen verbetering van je discipline op en zijn eigenlijk geen uitdagingen. Als een uitdaging goed lukt, maak je net als met weerstandstraining de uitdaging een tikkeltje moeilijker.

Discipline is just choosing between what you want now, and what you want most.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Een groot gevaar van meer discipline kweken, is dat je jezelf gaat vergelijken met anderen. Vergelijk je echter niet met anderen. Vergelijken gaat je namelijk niet helpen. Wanneer jezelf ongedisciplineerd vindt, lijkt iedereen meer gedisciplineerd dan jij. Kijk alleen naar wat jezelf op dit moment kunt en kijk van daaruit vooruit!

Bron: manage jezelf

Met kleine stapjes op weg naar discipline

Neem bijvoorbeeld de gedachten om af te slanken. Alleen de gedachten is al een vorm van discipline. Het is namelijk de eerste stap in bewustwording. Wanneer je overweegt om actie te ondernemen, is dat de tweede stap in het opbouwen van discipline. Elke stap dichter naar het doel, is een stap dichterbij het creëren van jouw discipline.

[fblike url=”https://www.facebook.com/bodyempowerment.nl” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial” locale=”nl_NL”]

[fbshare url=”https://www.bodyempowerment.nl/hoe-train-je-discipline/” type=”button” width=”100″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up