De kracht van het wokken

De kracht van de wadjanWil je lekker genieten van gezond eten dan is wokken, ook wel roerbakken genoemd, ideaal. Met wokken heb je in de kortst mogelijke tijd een heerlijk gerecht op de tafel. Met wokken/roerbakken bak je eten snel gaar op hoge temperatuur en met de juiste wok of wadjan hoef je niet veel vet te gebruiken. Je eten behoudt zo zijn smaak en er blijven veel vitamines intact, vooral als je de groente pas als laatste toevoegt tijdens het bakken.

Een wok/wadjan is gemaakt van dun plaatstaal. Wij adviseren een grote wok om te kunnen roeren en schudden, zonder dat je het eten over de rand gooit. De wanden van een wok/wadjan zijn dun om een directe warmte overdracht te krijgen. Bij wokken/roerbakken maak je gebruik van een grote warmtebron, dit is van essentieel belang. Wij adviseren daarbij gebruik te maken van een gasvlam of open vuur. De vlam van de warmtebron moet namelijk de gehele bodem van de wok/wadjang verhitten.

Bij wokken/roerbakken gebruik je als vet plantaardige oliën, die een hoog kookpunt hebben. Dit zijn oliën die op hoge temperatuur stabiel blijven. Enkele voorbeelden van oliën met een hoog kookpunt zijn:

  • Palmpit olie: 235 graden.
  • Rijst olie: 254 graden.
  • Avocado olie: 271 graden.Het wokken/roerbakken van verschillende soorten vlees, vis en groenten:

  1. Verhit de wok/wadjang. Als waterdruppels op de bodem dansen en snel verdampen is de wok goed gloeiend heet.
  2. Voeg een neutrale olie toe en verhit deze tot het kookpunt. Gebruik voor een speciale smaak naast een neutrale olie een lepel sesam olie of walnoten olie.
  3. Voeg blokjes/reepjes vlees, kip, vis of garnalen toe. Wok deze als eerste, omdat deze een langere gaartijd nodig hebben dan groenten. Je wilt namelijk de vitamine in de groente behouden. Neem het vlees, kip, vis of garnalen uit de wok en doe het op een schoon bord. Let er wel op dat vis en garnalen een korte bereidingstijd hebben.
  4. Voeg vervolgens eerste de stevige groenten toe, omdat deze een langere gaartijd nodig hebben. Groenen, zoals: sperziebonen, koolsoorten, bloemkool, broccoli en wortel. Groenten met een korte bereidingstijd voeg je als laatste toe, zoals:blokjes courgette, paprika, aubergine, taugé en champignons. Met klant-en-klaar zakjes van de supermarkt is dit wat lastig. Alles zit vaak al door elkaar heen.
  5. Roerbak de groenten totdat ze beet gaar zijn. Laat de groenten eventueel uitlekken. Voeg vervolgens alle ingrediënten weer bij elkaar en verwarm dit als het vlees eventueel is afgekoeld. Meestal is dit niet nodig, omdat de groenten snel beet gaar zijn.
  6. Breng als laatste het gerecht op smaak. Dit kan met speciale roerbak olie, die bestaat uit meerdere oliën en kruiden. Je kunt ook ketjap toevoegen. Onze voorkeur gaat uit naar ABC ketjap, verkrijgbaar bij een toko. En qua kruiden zijn Cajun kruiden zeer geschikt om het gerecht een bijzonder lekkere smaak te geven, deze zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Wat wij van Body Empowerment adviseren:

Nogmaals onze voorkeur gaat uit naar het kort bakken van de groenten, dit om de vitamines te behouden. Dit zou een reden kunnen zijn om het vlees, kip, vis of garnalen niet uit de wok/wadjan te halen, maar als deze gereed zijn, direct de groenten er aan toe te voegen. Dit is niet alleen snel en makkelijk, maar daardoor is alles tegelijkertijd klaar om op te dienen.

Eet smakelijk!

Empower jezelf!

De kracht van het wokken, is onderdeel van Het “Optimize Empowerment” Trainingsprogramma. Voor meer info zie: Het “Optimize Empowerment” Trainingsprogramma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up