Site Overlay

Het belang van functioneel trainen

De meeste mensen werken om hun lichaamssamenstelling te verbeteren, maar functionele trainingsoefeningen kunnen meer voor je betekenen. Het belang van functioneel trainen is o.a. het vergemakkelijken van beweeglijkheid (mobiliteit) in het dagelijks leven. Daarom groeit de populariteit van functioneel trainen. Functioneel trainen heeft als doel het nabootsen van bewegingen die je elke dag doet, zoals het dragen van een zware boodschappentas, zodat deze bewegingen makkelijker worden.

Hoe werkt functioneel trainen?

Het belang van functioneel trainen richt zich op samengestelde bewegingen die meer dan één spiergroep op hetzelfde moment laten bewegen. Wanneer je alleen je biceps versterkt met bijvoorbeeld een biceps fitnessapparaat, ben je alleen gefocust op één spiergroep. Dit noemen we een geïsoleerde oefening, een oefening met een beperkte beweging en deze verloopt vaak over één of twee gewricht(en). Functionele trainingsoefeningen richten zich altijd op het gebruik van meerdere gewrichten. Een ideale functionele trainingsoefening is een oefening waarbij alle gewrichten in beweging komen zoals, enkel-, knie-, heup-, elleboog- en schoudergewricht(en). Zij verhogen het vermogen van je spieren om samen te werken als een eenheid. Je kan het lichaam dus zien als één spiergroep!

Voordelen van functioneel trainen

Bij functionele trainingsoefeningen werken het boven- en onderlichaam samen. Als meerdere spiergroepen met elkaar samenwerken worden er meer calorieën verbrand. Zeker als je de rust tussen de sets minimaliseert, zoals bijvoorbeeld bij Personal Training, Bootcamp of andere circuittrainingen.

Wanneer je meer spiergroepen tegelijk traint, moet het lichaam meer stabiliseren. Je lichaam moet gebruik maken van zijn natuurlijke evenwicht. Het ontwikkelen van stabilisatie (balans) helpt de kans op letsel te verminderen als je sport, en het maakt je beter bestand tegen valpartijen en verwondingen in het dagelijks leven. Tijdens statische krachttraining maakt het lichaam gebruik van apparaten, die de complete stabilisatie van je overnemen. Vaste fitnessapparaten verbeteren dus niet je evenwichtsgevoel.

Functionele training is een ideale manier om het hele lichaam te trainen. Je kunt gewoon de bewegingen van het dagelijks leven imiteren. Daarnaast is functionele training een goede manier om variatie in je trainingen aan te brengen.

Bekijk de kracht van functioneel trainen

Volg ons op YouTube

De conclusie?

Functionele training groeit in populariteit. Het voegt een nieuwe dimensie toe aan krachttraining. De functionele trainingsoefeningen zijn uitdagend en vergroten je plezier in trainen. Tijdens deze oefeningen verbrand je meer calorieën en het vergroot je coördinatie, flexibiliteit en balans. Je behaalt sneller resultaat!

Wil je graag ervaren wat functionele trainingsoefeningen voor jou kunnen betekenen of wil je advies over functioneel trainen? Laat je door ons informeren en neem contact op met de trainers van Body Empowerment.

0 0 Stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik wissel graag van gedachten, geef alsjeblieft commentaar.x
()
x