Het belang van functioneel trainen

Image by Freepik

Het belang van functioneel trainen

Ontdek de voordelen van functioneel trainen voor een soepeler dagelijks leven. Verbeter je mobiliteit en meer met functionele training!

Het belang van functioneel trainen

Functioneel trainen wint snel aan populariteit, en dat is geen toeval. Een van de belangrijkste voordelen is het verbeteren van de beweeglijkheid (mobiliteit) in het dagelijks leven. Deze benadering van fitness stelt je in staat om dagelijkse bewegingen, zoals het tillen van een zware boodschappentas, gemakkelijker te maken.

Hoe werkt functioneel trainen?

Bij functioneel trainen draait alles om samengestelde bewegingen die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken. In tegenstelling tot geïsoleerde oefeningen, waarbij je je slechts op één spiergroep richt, richten functionele trainingsoefeningen zich op het gebruik van meerdere gewrichten. Dit betekent dat alle gewrichten in beweging komen, van enkels en knieën tot heupen, ellebogen en schouders. Het doel is om je spieren te laten samenwerken als één geheel, waarbij het lichaam als één grote spiergroep fungeert.

Functioneel trainen heeft talloze voordelen

Een van de meest opmerkelijke voordelen van functioneel trainen ligt in de verbetering van het calorieverbruik. Dit fenomeen is te verklaren door het gelijktijdig aanspreken van meerdere spiergroepen, wat resulteert in een substantiële toename van de calorieverbranding. De optimalisatie van dit effect kan verder worden versterkt door de minimalisering van rustperiodes tussen oefensets, zoals doorgaans wordt toegepast in trainingsmodaliteiten zoals personal training, bootcamp en circuittraining.

Deze verhoogde calorieverbranding is te danken aan het verhoogde energieverbruik dat wordt geëist bij het inzetten van meerdere spiergroepen tijdens functionele oefeningen. Dergelijke oefeningen activeren niet alleen de primaire doelspieren, maar ook de ondersteunende spieren, wat resulteert in een toename van de totale energie-uitgaven tijdens de training.

EPOC staat voor “Excess Post-Exercise Oxygen Consumption” (Excessieve Zuurstofverbruik na Inspanning) en wordt vaak aangeduid als het “afterburn-effect” van training.

Med Sci Sports Exerc. 1999 Nov 31

Bovendien kan de strategische aanpak van minimale rustperiodes tussen sets, zoals gebruikelijk in personal training, bootcamp of circuittraining, leiden tot een verder versterkt thermogeen effect. Dit effect houdt in dat het lichaam gedurende en na de training meer calorieën verbrandt om de lichaamstemperatuur te reguleren en weefsels te herstellen.

In essentie biedt functioneel trainen niet alleen de voordelen van verhoogde kracht, flexibiliteit en stabiliteit, maar draagt het ook bij aan een effectievere calorieverbranding, wat kan bijdragen aan gewichtsbeheersing en algemene stoffwisselingsgezondheid (metabole gezondheid).

Functionele training is de ideale manier om je hele lichaam te trainen door simpele dagelijkse bewegingen na te bootsen. Het voegt bovendien variatie toe aan je trainingsroutine.

Conclusie

Functioneel trainen wint snel aan populariteit dankzij de overvloed aan voordelen die het met zich meebrengt. Deze vorm van lichaamsbeweging is niet alleen uitdagend en effectief, maar ook buitengewoon plezierig. Het verhoogt niet alleen je calorieverbranding, maar verbetert ook je coördinatie, flexibiliteit en balans. Kortom, functioneel trainen is een dynamische benadering die je helpt om sneller je gewenste resultaten te bereiken, terwijl het je trainingssessies levendig en boeiend houdt. Het nodigt je uit om op een speelse manier weer in beweging te komen, net als een kind dat vrij en enthousiast beweegt.

Ben jij klaar om de voordelen van functioneel trainen te ervaren?

Wil je persoonlijk de voordelen van functioneel trainen ontdekken of heb je behoefte aan deskundig advies over deze trainingsbenadering? Neem gerust contact op met Body Empowerment en laat ons je begeleiden in het realiseren van je fitnessdoelen terwijl je meer voldoening haalt uit je workouts. Wij staan klaar om je te helpen jouw fitnessreis naar een hoger niveau te tillen.

5 1 Stem
Artikel waardering
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties