Site Overlay

Wat is Oervoeding

Wat is Oervoeding

Uit onderzoek blijkt dat de voeding uit de oertijd nog steeds goed bij ons lichaam en onze geest past. Een dergelijke voeding wordt ook wel paleolithische voeding, of kortweg oervoeding, genoemd.

“Je bent wat je eet, maar je moet weer worden wat je at”. Yvonne van Stigt

Oervoeding bestaat voornamelijk uit:

 • groenten en fruit.
 • noten, zaden en kokos.
 • eieren.
 • vis, schaal- en schelpdieren.
 • mager vlees; liefst van dieren die veel beweging hebben gehad zoals wild en gevogelte.
 • iets honing.Veranderingen sinds de oertijd

De moderne mens ontstond ongeveer 160.000 jaar geleden als resultaat van miljoenen jaren evolutie, een samenspel tussen erfelijke eigenschappen en de omgeving. Die erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd in onze genen. Genen veranderen slechts langzaam. De mens van nu lijkt genetisch veel op de oermens van toen. Het genetische ontwerp is dus nog steeds toegerust op de leefstijl van een jager-verzamelaar. De jager-verzamelaar verbleef op de plaats waar voedsel te vinden was, plukte groente, ging op jacht naar insecten, gevogelte en wild, ging vissen, raapte eieren en verzamelde knollen, bollen, noten, zaden en fruit. Deze mens at wat de natuur te bieden had. Af en toe vond hij een kleine hoeveelheid honing. Ongeveer 10.000 jaar geleden ging de mens vee houden en voedsel verbouwen, zoals granen en peulvruchten.

Vooral sinds de industriële revolutie is er in de leefomstandigheden van de mens veel veranderd. De mens is minder lichamelijk actief, kent een grotere welvaart met daaraan gekoppeld een ander eetgedrag. Voeding is één van de belangrijkste factoren die sinds de industriële revolutie is veranderd. De evolutie van de mens heeft deze veranderingen niet bij kunnen houden.

Uit onderzoek blijkt dat ons lichaam sinds de oertijd maar weinig is veranderd. Ons uiterlijk is misschien wel veranderd, maar bijvoorbeeld onze spijsvertering werkt nog op dezelfde manier als in de oertijd. De voeding die we nu eten lijkt helemaal niet meer op datgene wat er in de oertijd gegeten werd. Sterker nog: bepaalde producten die nu tot ons basis voedingspatroon behoren bestonden gewoonweg niet.

De veranderingen in leefstijl leiden in de huidige samenleving bij veel mensen tot chronische gezondheidsklachten zoals diabetes, overgewicht, hart- en vaatziekten, gewrichtsaandoeningen, botontkalking, buikklachten, huidklachten en vooral ook vermoeidheid, ook wel welvaartsziekten genoemd.

Voedingsmiddelen die in de oertijd niet voorkwamen en niet passen binnen oervoeding:

 • suikers; zoetigheden zoals snoep, koek, ijs en frisdranken.
 • zuivelproducten; melk, yoghurt, kwark, vla en pudding.
 • granen; brood, crackers, koek, pasta en pizza.
 • planten van de nachtschadefamilie*; tomaat, paprika, aardappel en aubergine.
 • peulvruchten; witte bonen, bruine bonen, kikkererwten, soja, pinda’s en alfalfa.
 • kunstmatige toevoegingen; zoetstoffen, conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen.

Bron: Oergezond.nu

Geschreven door: Yvonne van Stigt

Het team van Body Empowerment heeft bewondering voor het werk van Yvonne van Stigt

Be Slim and Healthy

0 0 Stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik wissel graag van gedachten, geef alsjeblieft commentaar.x
()
x