Cirkel van invloed

Cirkel van invloed

Stoppen met vinger wijzen

In het leven worden we allemaal geconfronteerd met uitdagingen en problemen. Sommige van deze problemen zijn direct gerelateerd aan ons eigen gedrag, terwijl andere problemen te maken hebben met het gedrag van andere mensen. En dan zijn er nog problemen waar we simpelweg geen controle over hebben en problemen die we niet kunnen veranderen. Deze verschillende soorten problemen worden vaak beschreven als de cirkel van invloed.

De cirkel van invloed is een concept dat werd geïntroduceerd door Stephen Covey in zijn boek “The 7 Habits of Highly Effective People”. Covey stelt dat we allemaal een cirkel van invloed hebben die bestaat uit drie delen: directe invloed, indirecte invloed en geen invloed.

Directe invloed

Directe invloed omvat problemen die betrekking hebben op ons eigen gedrag. Dit zijn problemen waar we direct controle over hebben en waar we dus iets aan kunnen veranderen. Bijvoorbeeld, als we niet tevreden zijn met ons gewicht, hebben we de mogelijkheid om gezonder te eten en meer te bewegen. Als we moeite hebben om ons te concentreren op ons werk, kunnen we werken aan onze timemanagement vaardigheden en onze afleidingen beperken.

Indirecte invloed

Indirecte invloed omvat problemen die betrekking hebben op het gedrag van andere mensen. Dit zijn problemen waar we minder directe controle over hebben, maar waar we nog steeds enige invloed op kunnen uitoefenen. Bijvoorbeeld, als we problemen hebben met een collega op het werk, kunnen we proberen onze communicatie te verbeteren en open te staan voor hun standpunten. Als we merken dat een vriend een slechte gewoonte ontwikkelt, kunnen we proberen hen te ondersteunen en aan te moedigen om betere keuzes te maken.

Geen invloed

Geen invloed omvat problemen waar we geen controle over hebben en waaraan we niets kunnen veranderen. Dit zijn vaak externe factoren zoals het weer, de economie, of de beslissingen van anderen waar we geen invloed op hebben. Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat we geen controle hebben over deze zaken, maar het is belangrijk om te erkennen dat we ons beter kunnen concentreren op de problemen waar we wel invloed op hebben.

Focussen op de basisprincipes

Door ons te concentreren op de zaken waar we wel invloed op hebben, kunnen we ons leven en onze omgeving verbeteren en onze eigen capaciteiten vergroten. specifiek in het verbeteren van onze leefstijl

Als we ons willen richten op het verbeteren van onze leefstijl, kan de cirkel van invloed ons helpen om ons te concentreren op de problemen waar we directe invloed op hebben en waar we veranderingen kunnen aanbrengen. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe de cirkel van invloed kan worden toegepast op het verbeteren van onze leefstijl:

Directe invloed:

  • Onze voedingskeuzes: we hebben directe invloed op wat we eten en kunnen werken aan het kiezen van gezonde voedingsmiddelen en het beperken van ongezonde voeding. We kunnen bijvoorbeeld meer groenten en fruit toevoegen aan onze maaltijden en minder suikerhoudende dranken consumeren.
  • Onze fysieke activiteit: we hebben directe invloed op hoeveel we bewegen en kunnen werken aan het verhogen van onze fysieke activiteit. We kunnen bijvoorbeeld elke dag een wandeling maken, een sport beoefenen of fitnessen.

Indirecte invloed:

  • Onze omgeving: we hebben indirecte invloed op onze omgeving en kunnen werken aan het creëren van een omgeving die ons ondersteunt bij het maken van gezonde keuzes. We kunnen bijvoorbeeld ongezonde snacks uit onze voorraadkast verwijderen en gezonde snacks binnen handbereik houden.
  • Onze sociale omgeving: we hebben indirecte invloed op de mensen om ons heen en kunnen werken aan het omringen van onszelf met mensen die ons aanmoedigen om gezonde keuzes te maken. We kunnen bijvoorbeeld lid worden van een sportclub of een gezonde kookgroep.

Geen invloed:

  • Onze genetica: we hebben geen invloed op onze genetica, maar we kunnen ons bewust zijn van eventuele genetische risicofactoren en werken aan het beperken van risicofactoren door middel van een gezonde leefstijl.
  • Onze leeftijd: we hebben geen invloed op onze leeftijd, maar we kunnen werken aan het behouden van een gezonde leefstijl om onze gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

Jouw directe invloed

Door ons te concentreren op de problemen waar we directe invloed op hebben en onze indirecte invloed te vergroten, kunnen we werken aan het verbeteren van onze leefstijl en onze gezondheid en welzijn verbeteren. Het is belangrijk om te onthouden dat veranderingen niet van de ene op de andere dag gebeuren en dat kleine stappen in de juiste richting kunnen leiden tot grote resultaten op de lange termijn.

Bij BodyEmpowerment richten we ons op het gebied van directe invloed. Door ons te focussen op wat we kunnen veranderen, kunnen we onze levensstijl verbeteren en onze gezondheid optimaliseren. Wil je meer weten over hoe je jouw directe invloed kunt benutten? Lees ons artikel over dit onderwerp:

Directe invloed

Directe invloed

Leer hoe je directe invloed kunt uitoefenen op je gezondheid en welzijn met praktische tips en eenvoudige stappen op Body Empowerment. Lees verder

Onthoud, kleine stappen in de juiste richting leiden tot duurzame verandering op de lange termijn. Laten we samen werken aan empowerment en een gezonder leven.