Tegenwoordig groeit het onkruid in de fitnessbranche weelderig

Het herkennen van een geschoolde personal trainer?

Het herkennen van een geschoolde personal trainer of fitness instructeur is niet eenvoudig. Tegenwoordig groeit het onkruid in de fitnessbranche weelderig. Toch heeft het ook voordelen. Zo ben je al snel je eigen personal trainer of fitness instructeur. Je hoeft Google, Facebook of andere sociale media’s maar te open en de “goeroes” onthullen al hun geheimen. Een goede ontwikkeling in mijn ogen, maar ook eentje om je zorgen over te maken.

“Tegenwoordig groeit het onkruid in de fitnessbranche weelderig”.

Beschikt de personal trainer over de juiste diploma’s?

Als eerst herken je een personal trainer of fitness instructeur aan zijn diploma’s. Heb jij bij het inschrijven wel eens gevraagd of de desbetreffende personal trainer of fitness instructeur wel beschikt over de juiste diploma’s? Ik kan je zeggen dat dit zelden gebeurt! Zijn we dan zo goed van vertrouwen of gaan we er automatisch vanuit dat een personal trainer of fitness instructeur de nodige diploma’s heeft.

Ik werk inmiddels alweer een aantal jaren in de fitnessbranche en word wel eens aangesproken door mensen met de vraag: wat is het verschil tussen een personal trainer en een fitness instructeur? Een fitness instructeur begeleidt een groot aantal leden, met het maken van fitnessschema’s en het uitleggen van fitnessapparaten. Een personal trainer heeft meer ervaring, diploma’s, en coached zijn cliënt stap voor stap bij het behalen van zijn of haar doelstelling(en). Het verschil tussen een personal trainer en een fitness instructeur zou toch helemaal geen vraag moeten zijn. Mensen zouden net zo makkelijk het verschil moeten zien tussen een fysiotherapeut en een fitness instructeur.Hoe krijgen we de fitnessbranche professioneler?

Het antwoord lijkt simpel maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Zonder de overheid lijkt het lastig. Tot nu toe doet iedereen maar wat en is het een ondergeschoven kindje. Zelfs de budget clubs beschikken over “professionele” fitness instructeurs of personal trainers. Maar hoe hoog leggen we de lat?

Dat de overheid de fitnessbranche niet serieus neemt blijkt uit het volgende. Een fysiotherapeut is een beschermd beroep en een personal trainer of fitness instructeur bij lange na “nog” niet. Een kwalijke zaak! Willen de personal trainers en fitness instructeurs serieus genomen worden, dan zou hier snel verandering in moeten komen. Voor de personal trainers en fitness instructeurs is dit belangrijk, omdat het diploma de waarde dient te krijgen die het verdient. En voor de persoon die een coaching traject aan gaat is het gemakkelijker om een personal trainers en fitness instructeur te vinden met de juiste diploma’s, kennis en ervaring.

“Willen de personal trainers en fitness instructeurs serieus genomen worden, dan zou hier snel verandering in moeten komen”.

Door de bomen het bos niet meer zien

Vroeger was de keuze wat makkelijker. Als je een professional wilde worden, dan ging je daarvoor naar school. Zo had je een school voor Fysiotherapie, ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding), Voeding & Didactiek en het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders). Nu zijn er een hoop opleidingen bijgekomen en zijn er al cursussen van twee weken die je opleiden tot fitness instructeur of personal trainer. Door de warboel van opleidingen en cursussen zie je door de bomen het bos niet meer. Hierin zie je weer het belang dat de overheid hierin zou moeten.

Maar niet alleen de overheid is hierin belangrijk, ook de fitnessbranche zelf speelt een belangrijke rol. De fitness clubs kunnen namelijk personal trainers of fitness instructeurs aannemen met de juiste diploma’s. Alleen omdat het niet meer gaat om de kwaliteit maar om de kwantiteit, zijn de lidmaatschap prijzen gedaald. Het gaat niet meer om begeleiding en de juiste adviezen geven, maar om hoe kunnen we mensen lid maken. De fitnessbranche zou zich vooral moeten richten op kwaliteit. Met de opkomst van personal trainers zie je hier gelukkig wat verandering inkomen, mits deze de juiste diploma’s, kennis en ervaring hebben.

Natuurlijk ben ik hier blij mee

Als personal trainer vraag ik mezelf wel eens af… Waarom heb ik verschillende diploma’s gehaald en heb ik uren gestudeerd voor mijn tentamens? Natuurlijk ben ik blij dat ik dit heb gedaan. Helaas is er een groep van personal trainers met weinig tot geen diploma’s en ervaring. Een fitness instructeur die solliciteert of werkzaam is bij een fitness club moet “vaak” in het bezit zijn van een diploma. Dit geldt echter niet voor een personal training die personen aan huis begeleidt of de bootcamp instructeur bij jou in de buurt.

Hoe denk jij hier over?

Wij zijn benieuwd naar jouw mening.

[socialpoll id=”2371462″]Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up