Site Overlay

Supercompensatie

Optimize Empowerment

De werking van supercompensatie

Om supercompensatie te bewerkstelligen, zal het lichaam een trainingsprikkel moeten krijgen. Deze trainingsprikkel zal boven een bepaald minimum moeten liggen om het gewenste effect te bereiken. Een voorbeeld van een trainingsprikkel is bijvoorbeeld een duurtraining waarbij de energievoorraad (met name de voorraad glycogeen) wordt aangesproken. Een ander voorbeeld is krachttraining, waarbij spieren op microniveau worden beschadigd. In beide gevallen zal het lichaam in de herstelfase de voorraden aanvullen cq. de schade herstellen, waarbij bij volledig herstel het uitgangsniveau boven het oorspronkelijke niveau ligt.

Langetermijneffect van supercompensatie

Indien trainingsprikkels op de juiste wijze worden toegediend, zal het lichaam over een langere periode zich steeds beter aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Om het lichaam te blijven prikkelen zullen de trainingsimpulsen met de tijd opgevoerd moeten worden (ook wel het overloadprincipe genoemd). In het geval van duurtraining zal de glycogeenvoorraad dermate stijgen, dat het lichaam langer in staat zal zijn om duurinspanning vol te houden. In het geval van de krachttraining zullen de spieren steeds beter voorbereid zijn op zware arbeid, en deze zullen derhalve sterker worden.

Het belang van herstel

Het fenomeen van supercompensatie laat zien dat trainingsarbeid en herstel geheel op elkaar afgestemd dienen te zijn. Is het herstel te langdurig, dan zullen de gemaakte verbeteringen weer verdwijnen. Ook inactiviteit is immers een nieuwe omstandigheid waar het lichaam zich aan, aan zal passen. Is het herstel echter te kort, dan heeft het lichaam te weinig tijd om het benodigde herstel plaats te laten vinden en ontstaat overtraining. Deskundige trainers weten precies hoe en wanneer trainingsprikkels toe te dienen op een dusdanige wijze, dat een atleet optimaal kan profiteren van het effect van de supercompensatie. Voor topsporters die dagelijks trainen is het dan ook van groot belang dat de verschillende trainingsprikkels zorgvuldig op elkaar worden afgestemd.

Supercompensatie model prikkelomvang:

We kennen 4 fasen in het belasting – herstel – supercompensatie principe:

  • Fase 1: Het trainingsniveau waarop de sporter zich bevindt voordat hij aan een training begint.
  • Fase 2: De hoeveelheid energie die verbruikt wordt in deze training en de belasting.
  • Fase 3: Na de training zal er herstel optreden. Dit herstel is sterk afhankelijk van de soort training. (van enkele uren tot dagen)
  • Fase 4: het lichaam gaat zich zodanig aanpassen waardoor de sporter op een hoger uitgangsniveau uitkomt. Supercompensatie - Body Empowerment
  1. Uitgangspositie deelnemer
  2. Belasting en energie verbruik door training
  3. Herstel deelnemer
  4. Supercompensatie, de deelnemer is beter geworden
  5. Bij geen training daalt men naar uitgangsniveau

Wil je meer weten over trainingen en hoe wij daarbij kunnen helpen, kijk dan snel bij “Optimize Empowerment“. Dit programma is echt een aanrader!!! Doorloop elke stap en kom elke stap dichter bij een gespierd en strak lichaam!

Be Slim and Healthy

0 0 Stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ik wissel graag van gedachten, geef alsjeblieft commentaar.x
()
x