Review Wahoo Elemnt Bolt

Review: Wahoo Elemnt Bolt

Na veel wikken en wegen heb ik besloten om te investeren in een Wahoo Elemnt Bolt. Je leest verschillende reviews, vraagt aan fietsmaatjes hun ervaring en vergelijkt de Wahoo Elemnt Bolt met de verschillende andere gps fietscomputer, waaronder de Garmin Edge 1000. Al Gauw kom je tot de conclusie dat de prijs kwaliteit verhouding van de Wahoo Elemnt Bolt wel heel erg voor zichzelf spreekt.

Wat me vooral opviel bij mijn zoektocht is de beperkte informatie over het trainen met een fietscomputer. Een fietscomputer heeft naast het aangeven van de route, voor mij een grote waarde als trainingspartner. Ik wil rondes kunnen rijden, intervals coördineren, connecten met verschillende applicaties zoals Strava, TrainingPeaks, etc.

Mijn zoektocht leverde een aantal overtuigende conclusies op:

De Wahoo Elemnt Bolt als trainingspartner

Review Wahoo Elemnt Bolt - kliksysteemVoor mij is het belangrijk om op hartslag te trainen. De hartslagmeter en borstband van Wahoo, die bij de bundel is meegeleverd, heeft een handige kliksysteem aan de voorkant. De welbekende Polar heeft een soort van BH beugelsysteem, waardoor je steeds de borstband moet draaien. Dit vind ik heel onhandig! Het is duidelijk dat het team van Wahoo nadenkt over het gebruikersgemak.

Voor de wijze waarop ik train wordt het tempo en de trapfrequentie bepaalt door mijn hartslag en weersomstandigheden.
Al deze gegevens en nog veel meer zijn goed af te lezen op de Wahoo Elemnt Bolt.

Interval training

Het is niet mogelijk om je intervallen handmatig in te voeren. Je kunt wel je intervallen ter plekke registeren door op de volgende RONDEN te drukken. Vervolgens begint de tijd weer opnieuw op te lopen en kan je via andere beeldschermopties nog steeds de oude intervalgegevens teruglezen. Het handmatig in voeren van intervallen is wel een functie die op de Garmin Edge 1000 zit maar deze is gelijk z’n 50% duurder in aanschaf dan de Wahoo Elemnt Bolt.

De Wahoo Elemnt Bolt in de praktijk

Daar kan ik heel kort over zijn: Fantastisch! Het installeren gaat via de Wahoo Elemnt applicatie en vervolgens scan je de QR-code die op het scherm van de Bolt getoond wordt. Bij de Wahoo Elemnt Bolt bundel worden verschillende sensoren meegeleverd: de snelheidssensor en de cadans sensor, deze sensoren zijn eenvoudig toe te voegen. Voor het installeren van deze sensoren ontbreekt een duidelijke omschrijving. Door YouTube te raadplegen ging het installeren van deze sensoren echter eenvoudig. De sensoren worden door middel van tyraps vastgemaakt. Na een trainingsrit gaat het synchroniseren met de verschillende applicaties, waaronder Strava, probleemloos.

De Wahoo Elemnt Bolt kent meerdere handige opties:

  • Superhandig en gebruiksvriendelijk gebruik maken van de applicatie: Wahoo Elemnt. Die van je Wahoo Elemnt Bolt een moderne gps fietscomputer maakt. Ik heb al meerdere updates ontvangen, wat betekent dat team Wahoo blijft doorontwikkelen. Via deze applicatie kan je snel verschillende routes inladen, aflezen en nog veel meer!
  • Live-track. Hiermee kun je familie, vrienden, etc. een linkje toesturen waarmee ze jouw voortgang live kunnen volgen. Deze kan je ook delen via sociale media kanalen, zoals Facebook en WhatsApp.
  • Je favoriete Strava Live Segmenten beleven! Hiervoor dien je wel gebruik te maken van Strava premium: 7.99 euro per maand.
  • Het kaartmateriaal is uit te breiden en heeft oneindig veel mogelijkheden: Europa, Noord Amerika, Zuid-Amerika, etc. Je kan zelf ook plattegronden toevoegen.
  • Via je smartphone verschijnen op het scherm van de Wahoo Elemnt Bolt inkomende berichten, zoals: email en sms. Als je wordt gebeld is dit ook zichtbaar. Je kunt handmatig je berichten aan- en uitzetten, maar je kan ook aangeven dat je alleen berichten wilt ontvangen of juist alleen dat je kan zien of je gebeld wordt.

Afleesbaarheid scherm

Het schema is prima af te lezen. Door het vergroten van het beeldscherm kunnen ook mensen met wat minder goede ogen gebruik maken van de Wahoo Elemnt Bolt. Helaas is het geen mooi kleurenscherm. Wat mij in eerste instantie deed twijfelen om de Bolt aan te schaffen. Het is mooier en gezien de tijd waarin we leven een eenvoudige optie zou ik zeggen. Waarschijnlijk hebben ze daar op bespaard. Het zegt niks over de gebruiksvriendelijkheid, want het scherm van de Bolt is perfect af te lezen.

Led verlichting zorgt voor extra informatie, zoals: het missen van de juiste afslag, het aflezen van de hartslag, snelheid of het vermogen. Helaas zijn de led-verlichting lampjes aan de bovenkant soms door de zon niet goed te zien.

Het zegt niks over de gebruiksvriendelijkheid, want de Bolt is perfect af te lezen.De Wahoo Elemnt Bolt is aerodynamisch

Review Wahoo Elemnt Bolt - aero

Het team van Wahoo is vol lof over de aerodynamische kunsten van de nieuwe Bolt. Dit kan je teruglezen in de verschillende marketing uitingen van het bedrijf. Voor mij maakt dit niet uit. Alsof zo’n klein apparaatje veel uitmaakt qua aerodynamica! Als rijder ben je de grootste factor als het gaat om aerodynamica en wat dacht je van het lichaamsgewicht.

Wil je meer informatie over afslanken, dan kun je hier een aantal handige artikelen vinden.

GPS en navigeren

Zoals met veel nieuwe apparaten dien je de gebruiksbeschrijving te lezen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dat eigenlijk nooit doe. Maar ondanks het niet lezen van de gebruiksaanwijzing kan ik inmiddels goed overweg met de Wahoo Elemnt Bolt. Ik maak mijn routes in de routeplanner van fietsersbond. Dit is echt superhandig en zeker een aanrader!  Via Ride with GPS, Komoot of Strava kan je ook routes maken.

Ik maak mijn routes in de routeplanner van fietsersbond. Dit is echt superhandig en zeker een aanrader!

De routes die je hebt gemaakt via fietsersbond moet je via de computer doorsturen naar je Wahoo Elemnt Bolt. Dit doe je door middel van de meegeleverde usb-kabel. Met Ride with GPS maak je eenmalig een koppeling en de Wahoo Elemnt Bolt applicatie maakt dan automatisch een synchronisatie. Wat daarbij belangrijk is om te weten, is dat je altijd via: instellingen >WiFi. Het WiFi adres dient in te stellen. Dit werkt namelijk los van de door jou ingestelde WiFi adressen van je mobiel. Het is ook mogelijk routes via mail te ontvangen. Bij het openen van een GPS-file (GPX) wordt gevraagd of je deze in de Wahoo Elemnt Bolt applicatie wilt laden en de rest gaat vanzelf.

Breng me naar…

Wat ik handig vind is de locatie instellen en Wahoo Elemnt Bolt wijst mij de kortste weg. Vervolgens als ik daar ben aangekomen vraag ik op nieuw, BRENG ME NAAR… en vervolgens kan ik via een andere route de weg terugvinden.

Route weergave

Het navigeren is eenvoudig af te lezen. Je kunt het beeldscherm in- of uitzoomen. Het enige nadeel is dat als je een afslag hebt gemist, er geen nieuwe route automatisch wordt geladen. Je dient dan je kaart uit te zoomen en de kortste weg naar de route in te schatten. Dit is een paar keer misgegaan bij mij, maar je wordt er met de dag handiger in. Eigenlijk zou het fijn zijn als je direct werd toegeleid naar de juiste, oorspronkelijke route.

Plattegrond

Op het Wahoo Elemnt Bolt wordt de snelheid standaard getoond. Wat ik zelf super vind is dat ik bij het volgen van mijn route ook mijn hartslag kan aflezen. Je kunt hier in totaal 4 verschillende gegevens weergeven. Wil je dit aanpassen dan kan dit via de Elemnt applicatie: instellingen > pagina’s personaliseren > plattegrond.

Wat voor mij een behoorlijk zoektocht was, is het verwijderen van gegevens als de limiet is bereikt. Zo kan bij het personaliseren van de plattegrond maximaal 4 verschillende gegevens worden weergegeven. Je kunt deze gegeven opnieuw instellen door: toon gegevens op plattegrond, uit te vinken. Om vervolgens met: voeg gegevens toe, de velden opnieuw op te bouwen.

De Bolt heeft zoveel mogelijkheden (opties) dat ik na enkele weken nog steeds niet alles heb kunnen ontdekken.

Led-strip

De led-strip geeft tijdens het navigeren ook aanwijzingen. Mijn ervaring tot nu toe is dat dit wat te traag werkt. Maar dat kan uiteraard ook komen door mijn snelheid ;-). Je kunt op het scherm switchen tussen de kaartweergave en een routebeschrijving in lijstvorm. Een dikke PLUSPUNT is dat  zo’n beetje alle fietskaarten van de wereld zijn geïnstalleerd.

De Wahoo Elemnt Bolt en routes delen

Na het fietsen kan je eenvoudig jouw gefietste routes delen. Je kan via Wahoo Elemnt applicatie zelf bepalen via welk platform je dat wilt doen. Ik deel mijn training via StravaRide with GPS en TrainingPeak. Dit gaat razendsnel. Ik moet nog wel altijd de koptekst aanpassen in Strava om er mijn persoonlijke touch aan te geven.

Conclusie

Zoals je vast wel kunt lezen ben ik zeer tevreden. Het is wel een investering, maar als je niet wilt verdwalen en/of je wilt je trainingsgegeven in kaart brengen, dan is het zeker een aanrader. De Wahoo Elemnt Bolt krijgt regelmatig updates en dat geeft me een goed gevoel. Omdat het compatible is met het internet een de applicatie zijn de mogelijkheden ongekend groot. Je bent niet meer alleen afhankelijk van de hardware, waardoor ik de indruk krijg dat dit apparaatje niet snel verouderd.

Volg mijn trainingen en ervaringen via: trainingsschema 100 km en/of Strava

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up