Prestatiebepalende factoren

De OPT™-model is ontwikkeld om alle functionele capaciteiten in het lichaam te verbeteren. Dit noemen wij prestatiebepalende factoren. Voorbeelden van prestatiebepalende factoren zijn fysiologische, technische, tactische en mentale factoren. Deze spelen een belangrijke rol bij het maken van een periodisering. Body Empowerment richt zich voornamelijk op deze prestatiebepalende factoren:

 1. Flexibiliteit: de mate waarin een spier kan worden uitgerekt of een gewricht door zijn volledige bewegingsbereik kan worden bewogen. Flexibiliteit is belangrijk voor het verminderen van het risico op blessures en het verbeteren van de mobiliteit.
 2. Stabilisatie: de capaciteit om het lichaam in evenwicht te houden en de juiste houding aan te nemen tijdens het uitvoeren van oefeningen. Een goede stabilisatie helpt bij het verbeteren van de coördinatie, het verminderen van het risico op blessures en het verbeteren van de algehele prestaties.
 3. Evenwicht: de vaardigheid om het lichaam in evenwicht te houden tijdens het staan of bewegen. Evenwicht is belangrijk voor het verbeteren van de stabiliteit, coördinatie en lichaamsbewustzijn.
 4. Kracht: de capaciteit om weerstand te bieden tegen een belasting en een beweging of inspanning te kunnen uitvoeren. Kracht is belangrijk voor het verbeteren van de prestaties in verschillende sporten en het ondersteunen van de algemene gezondheid en fitheid.
 5. Explosiviteit: de snelheid waarmee een persoon kan bewegen of de kracht waarmee hij een beweging kan uitvoeren. Explosiviteit is belangrijk voor sporten die een hoge mate van snelheid, reactievermogen en kracht vereisen, zoals sprinten en gewichtheffen.
 6. Uithoudingsvermogen (conditie): de capaciteit van het lichaam om langdurige fysieke activiteiten uit te voeren zonder vermoeidheid. Uithoudingsvermogen is belangrijk voor duursporten, zoals hardlopen, fietsen en zwemmen, evenals voor het verbeteren van de algehele gezondheid en fitheid.

Om snel en doelgericht aan het werk te gaan hebben wij de belangrijkste componenten (prestatiebepalende factoren) uit het OPT™-model gehaald en deze in een compleet en uitgebalanceerd trainingsprogramma gegoten:

 1. Stabilisatie: Het vermogen om de juiste spieren op het juiste moment aan te spannen om het lichaam in een stabiele positie te houden. Stabilisatie is de basis voor alle andere bewegingen en prestaties.
 2. Kracht uithoudingsvermogen: Het vermogen om herhaalde krachtige inspanningen over een langere periode vol te houden. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld duursporters en teamsporters.
 3. Hypertrofie: Het vergroten van de spiermassa door middel van krachttraining. Hypertrofie is belangrijk voor mensen die hun spiermassa willen vergroten en hun lichaamssamenstelling willen veranderen.
 4. Maximale kracht: Het vermogen om maximale kracht te leveren in een korte tijd. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld gewichtheffers en sprinters.
 5. Uithoudingsvermogen (conditie): Het vermogen om inspanningen over een langere periode vol te houden. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld duursporters en teamsporters.

Een compleet en uitgebalanceerd trainingsprogramma zou elk van deze componenten moeten adresseren om tot optimale prestaties te komen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com