Mijn coach Bastiaan Gruppen

Een nieuw doel voor 2018

Bastiaan Gruppen
05-09-2012 WIELRENNEN: PARALYMPISCHE SPELEN PARALYMPIC GAMES 2012: LONDEN
Bastiaan Gruppen. Tijdrit.
Foto: Mathilde Dusol

Met Red Bull kop over kop nog in mijn achterhoofd heb ik twee nieuwe doelen voor 2018.

 1. La Chouffe Classic: 165 km en +2800 hoogtemeters
 2. Twee weken vakantie Alpen (tijdens de Tour de France)
  • Optie: La Marmotte: 174 km en +5000 hoogtemeters

Dit betekent trainen, trainen en nog eens trainen, dus ik besluit een Taxc te kopen. Een indoor fietstrainer, die mij met behulp van een online virtueel motivatie programma Zwift. Mij moet klaarstomen voor La Chouffe Classic 2018.

De winter overleven

In de winter maanden al zwetend op zolder probeer ik mijn conditie op pijl te houden. Naast fietsen ben ik ook een verwend schaatser. Beide disciplines moeten mij de winter door helpen! Ik moet zeggen dit is mij aardig gelukt. Al is fietsen op zolder niet het aller leukste… maar ik weet het wel vol te houden!!!

Motivatie door middel van toertochten

Ik schrijf me in voor meerdere toertochten. Tochten die vooral gericht zijn op het verbeteren van mijn klimconditie. Mijn eerste tocht is Veenendaal – Veenendaal. Vorige jaar nog afgesloten met kramp tot aan mijn horen! Dit jaar uitgereden zonder kramp, dat betekent dat ik nu al fitter ben dan begin 2017.

We boeken progressie. Moet ook wel met mijn sportachtergrond. Toch besluit ik op zoek te gaan naar een personal coach. Een wielrenner met ervaring die mij dit seizoen kan voorbereiden op La Chouffe Classic, maar ook op de Alpen. Ik heb namelijk samen met mijn vader een vakantie geboekt in de Alpen. Laat dit nou “toevallig” zijn tijdens de Tour de France. Onze racefietsen gaan uiteraard mee!

Mijn coach Bastiaan Gruppen

Al surfend op internet kom ik in aanraking met WielerFit: Dé professionele wielercoach. Dit kan niet missen! Ik besluit te bellen… Na een leuk gesprek, wat onderhandelen, besluit ik mezelf te laten coachen door Bastiaan Gruppen. Ex-Paralympiër, zijn hoogtepunt was 5e tijdens de Paralympische Spelen in Londen. Om er voor te zorgen dat Bastiaan Gruppen mij echt goed kan begeleiding spreken we af dat we de coaching na mijn vakantie in Colombia gaan oppakken. We starten eind maart.

Trainingen gemaakt in TrainingPeaks

In overleg met Bastiaan besluit ik om vier keer in de week te gaan trainen. Voor mijn coaching maakt Bastaan mijn trainingen in TrainingPeaks. TrainingPeaks is een online en mobiele trainingssoftware voor atleten en coaches. SUPER handig want de trainingen kan ik oploaden in mijn Wahoo Bolt, zodat ik tijdens het fietsen live zijn trainingsprogramma kan volgen.

De training wordt rustig opgebouwd. Van duurtraining naar pittige intervallen! Dit alles past binnen mijn planning, gezinssituatie, etc. Neemt niet weg dat ik tussen 200 en 350 km per week op de racefiets zit! Als gedreven sportman, drijf ik me tot het uiterste. Dit om een beetje te ervaren wat een profwielrenner zou kunnen ervaren. Voor mij als sportprofessional cruciaal om zelf adviezen te kunnen geven.Resultaten

Hieronder de gegevens van 11 fietsritten op een rijtje gezet. Mijn gemiddelde varieert sterk, wat ook komt door het aantal hoogtemeters (hierdoor is mijn gemiddelde lager) en soms rij ik alleen (niet veel voorgekomen) of in een groepje, waardoor ik mijn krachten beter kan doseren.

Tijdens mijn rit op maandag 21 mei, had ik een super goede dag! Ik voelde me die dag extreem sterk. Terwijl ik die dag daarvoor een nieuw interval PR behaalde met een gemiddelde van 35 km/u binnen 90 min. Ook 10 juni is een heerlijke dag, daar is mijn gemiddelde hartslag 152 bpm. Een PR!

Tijd Afstand Gem. Hartslag Hoogtemeters Gem. Snelheid
7 april 4:47 140 km HF 147 1058 hm 29,1 km/h
15 april 3:41 108 km HF 145 524 hm 29,2 km/h
29 april 3:19 97 km HF 144 380 hm 29,2 km/h
6 mei 5:31 145 km HF 135 2213 hm 26,2 km/h
10 mei 3:52 105 km HF 130 1292 hm 27,0 km/h
13 mei 3:04 92 km HF 135 351 hm 29,8 km/h
21 mei 5:14 159 km HF 135 1194 hm 31,0 km/h
25 mei 3:02 97 km HF 139 339 hm 31,9 km/h
La Chouffe Classic 2018
2 juni 6:09 163 km HF 143 2868 hm 26,4 km/h
3 jun 1:32 46,8 km HF 129 584 hm 30,3 km/u
10 juni 2:05 68.5 km HF 152 275 hm 32,7 km/u

Zoals je kunt zien, zie je een vooruitgaande lijn. Op 15 april reed ik een gemiddelde van 29,2 km/u met ruim 500 hoogtemeters en een hartslag van 145 bpm en op 21 mei rij ik 31 km/u met meer aantal km’ers, een lagere hartslag en meer dan 2x zoveel hoogtemeters.

Resultaten uit TrainingPeaks

Prestatiemanagement – trainingstype: alle typen training

Tabel verklaring

Stress score trainen (TSS)

Het begint allemaal met mijn Training Stress Score (TSS). Elke training die ik doe, krijg ik een score voor trainingsstress toegewezen op basis van de duur en intensiteit van de training. Dit heeft een relatie met mijn drempelwaarde (threshold). Met ‘threshold’ wordt de lactaat drempel (lactate treshold) bedoeld. De lactaat drempel of anaerobe drempel wordt gedefinieerd als de maximale fietssnelheid waarop de bloed lactaatwaarden relatief stabiel blijven. Dit is mijn snelste fietssnelheid, waarbij de lactaat productie en lactaat ‘opruiming’ in evenwicht zijn.

De rode stippen onderaan het scherm geven aan dat er die dag geen training is geweest. De rode stippen in beweging geven dus mijn trainingsarbeid weer.

Performance Metrics
In één oogopslag mijn dagelijkse prestatiegegevens: rust week

Fitness (Chronische Trainingsbelasting of CTL)

 • Fitness (CTL), is een voortschrijdend gemiddelde van mijn dagelijkse trainingsbelasting (TSS). TrainingPeaks bepaalt deze waarden door een Training Stress Score (TSS) aan elke training toe te kennen op basis van duur, intensiteit en mijn hartslag.

Vermoeidheid (Acute Trainingsbelasting of ATL)

 • Fatigue (ATL), is een gemiddelde van mijn TSS dat verantwoordelijk is voor de trainingen die ik heb gedaan. De Trainingsbelasting geeft je meer inzicht in de hoeveelheid inspanning die een trainingssessie vergt. De trainingsbelasting is gebaseerd op intensiteit en duur van mijn training. De intensiteit wordt gemeten een de hand van mijn hartslag en de berekening wordt tevens beïnvloed door mijn persoonlijke gegevens als leeftijd, geslacht, gewicht en trainingsgeschiedenis.

Vorm (Training Stress Saldo of TSB)

 • Form (TSB), is de balans van TSS gelijk aan de fitness minus de vermoeidheid van mijn trainingen. Door de vermoeidheid van gisteren af ​​te trekken van de Fitness van gisteren, wordt de gele lijn of de vorm bepaald. Kortom, Fitness minus Vermoeidheid is gelijk aan Vorm.
In één oogopslag mijn dagelijkse prestatiegegevens
Applicatie overzicht

In het overzicht hier links, zie je in één oogopslag mijn dagelijkse prestatiegegevens betreft mijn vorm. Hieronder een korte uitleg over het lezen van deze gegevens:

 • Het bereik tussen negatief -10 en plus +10 is over het algemeen een overgangsfase. Als ik veel tijd doorbreng in deze negatieve -10 tot plus +10, staat mijn vooruitgang stil.
 • Een negatieve -10 tot negatieve -30 is een zeer productief en gezond trainingsbereik.
 • Als ik mijn negatieve onder de -30 duw, dan neemt mijn risico op verwonding of ziekte aanzienlijk toe.
 • Als je plus 25 benadert, is mijn training veel te gemakkelijk. Deze situatie kan het gevolg zijn van een blessure, ziekte, op levensstijl gebaseerde onderbreking van de training of iets anders wat mijn trainingsbelasting drastisch vermindert.

Externe prestatiefactoren

Een feit blijft, dat je niet precies kunt voorspellen wat er in een wedstrijd zal gebeuren, ongeacht hoe je traint.

Al zijn trainingen cruciaal om je goed voor te bereiden. Wedstrijden zijn van vele factoren afhankelijk. Wil je weten van welke factoren van invloed kunnen zijn? Lees mijn ervaringen: Red Bull kop over kop en La Chouffe Classic 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up