Interview met Nathalie Hendrikse

Om te beginnen, wie ben je en wat doe je?

Ik ben Nathalie, 21 jaar en ik hou mij (sportief gezien) voornamelijk bezig met handbal.

Wanneer heb je besloten om te beginnen met handbal en waarom?

Al toen ik klein was stond ik altijd langs de lijn bij mijn moeder te kijken. Toen ik vier jaar was, ben ik zelf bij de mini’s begonnen met handbal. Ik ben er zo een beetje mee opgegroeid dus!

Waar haal je de meeste voldoening uit als handbalster?

Uiteraard als we de wedstrijd winnen! Maar vooral als we (ook voor het publiek) een mooie wedstrijd kunnen neerzetten. Ik baal al snel als we wel winnen, maar eigenlijk geen goede wedstrijd hebben gespeeld omdat ik dan weet dat we beter kunnen.

Interview met Nathalie Hendrikse
Jaap van der Pijll

Verlies nooit de hoop, heb geloof (in jezelf) en zorg ervoor dat je liefhebt en geliefd bent.

Welke kwaliteiten heb je nodig om als handballer de top te kunnen bereiken?

Handbal is natuurlijk een teamsport. Dus het is van belang dat je rekening houdt met je teamgenoten en dat je je inzet voor het team. Daarnaast heeft iedereen zijn eigen kwaliteiten. Zo moet de ene speelster het vooral hebben van snelheid en beweeglijkheid, terwijl een andere speelster vooral fysiek en op kracht belangrijk kan zijn voor het team.

Wat doe jij om fysiek in topvorm te blijven?

Wij hebben sinds dit seizoen een meer professionele aanpak qua krachttraining. Drie keer in de week krijgen wij voor de baltraining eerst een uurtje krachttraining van een trainer. Daarnaast vind ik het zelf leuk om, wanneer een training niet doorgaat of wanneer ik vrij ben (bijvoorbeeld op woensdag en/of zondag) zelf nog extra naar de sportschool te gaan om aan mijn persoonlijke zwakke punten te werken. In de zomerstop ga ik ook graag hardlopen.

Moet je als handbalster letten op je voeding? Hoe houd jij hier rekening mee voor het trainen en/of voor een wedstrijd?

Om eerlijk te zijn ben ik niet altijd even goed bezig met mijn voeding. Ik kan wel zeggen dat ik gezond eet alleen ik heb écht een groot zwak punt: CHOCOLADE! Voor de rest zorg ik er wel voor dat ik eiwitrijk eet en dat ik tijdens de wedstrijden en trainingen genoeg energie heb.

Wat is je favoriete quote?

Hope Faith Love. Verlies nooit de hoop, heb geloof (in jezelf) en zorg ervoor dat je liefhebt en geliefd bent. Ik heb hiervan ooit een ketting gekregen van mijn ouders en sinds vorig jaar staat dit ook op mijn rug getatoeëerd.Wie zijn de belangrijkste personen binnen jouw handbal omgeving?

Mijn ouders en vriend! Staan ALLE wedstrijd langs de zijlijn, of deze nu in Amsterdam (thuis) of in Limburg wordt gespeeld.

Interview met Nathalie Hendrikse
Bekerfinale

Vallen en opstaan en dan nog harder werken om je doelen te bereiken!

Wat voor tips zou je beginnende handballers mee willen geven?

Als iets niet lukt. Geef niet op, maar blijf altijd doorgaan met oefenen. Oefening baart écht kunst. Nieuwe dingen gaan nooit direct goed.

Hoe bereid jij je optimaal voor op een wedstrijd?

Ik vind het fijn om samen met een aantal teamgenoten naar de wedstrijd te gaan. Dus van tevoren lekker ergens of bij iemand thuis wat te eten en dan gezamenlijk met de auto naar wedstrijden in de buurt, of met de spelersbus als de wedstrijden wat verder weg zijn. Daarna bij de fysio zorgen dat ik topfit ben voor de wedstrijd begint en wij hebben in de kleedkamer altijd muziek aan staan. We houden zeker van gezelligheid!

Hoe ga je om met tegenslagen?

Ik baal meestal niet lang. Vallen en opstaan en dan nog harder werken om je doelen te bereiken!

Wat heb je moeten laten, om je doelen te bereiken?

Oh genoeg… Ik kan me nog herinneren dat ik een van de eerste keren mee mocht naar een wedstrijd met het eerste (toen was ik een jaar of 16/17) en dat ik al kaartjes had voor een musical. De trainer heeft mij toen de keuze gegeven: óf je zegt de musical af en gaat mee, óf je hoeft niet meer terug te komen. Nou die keuze was makkelijk gemaakt. Daarnaast ga ik bijna nooit stappen en al toen ik in de jeugd speelde en nog op de middelbare school zat keken mensen mij altijd raar aan als ik niet ergens mee heen kon door de weeks. “Kan je dan niet een keertje de training afzeggen?” heb ik vaak gehoord. Maar nee, dat kan en wil ik niet. Zo werkt dat gewoon niet.

Welke wedstrijden heb je meegedaan en welke prijzen heb je gewonnen?

Ik geloof dat dit mijn vijfde seizoen is bij VOC Amsterdam in het eerste. Van alle voorgaande jaren heb ik een zilveren medaille voor het landskampioenschap. Afgelopen jaar hebben we eindelijk de beker gewonnen en begin dit seizoen ook de Supercup (vergelijkbaar met de Johan Cruijff Schaal). Verder spelen we ook elk seizoen Europees mee. Zo ben ik de afgelopen jaren geweest naar: België, Duitsland, Hongarije, Rusland, Denemarken en Zweden.Interview met Nathalie Hendrikse
Rusland

Uiteraard is het belangrijk om doelen te hebben, maar de mijne zijn vooral plezier hebben in wat ik doe.

Welk gevoel ging er door je heen toen je voor het eerst een prijs won?

Nou, vooral omdat we de afgelopen jaren steeds vooral nét naast de gouden medaille hebben gegrepen een gevoel van “hehe, eindelijk!”. En we hebben er toen een prachtig feest van gemaakt. We zijn vorig jaar heerlijk uit eten gegaan in Almere (waar de bekerfinale in de Topsport hal wordt gespeeld) en vervolgens gehuldigd tijdens het Bevrijdingsfestival daar. Kan van de filmpjes nog steeds genieten!

Hoe zie je jezelf over vijf jaar, wat heb je dan met handbal bereikt?

Ik vind dit een lastige vraag omdat ik niet zo vaak in de toekomst kijk. Uiteraard is het belangrijk om doelen te hebben, maar de mijne zijn vooral plezier hebben in wat ik doe. Ik wil altijd het hoogst haalbare doen en het lijkt mij ontzettend leuk om nog in de toekomst ook wat ervaring in het buitenland te hebben. Niet alleen vanwege een hoger niveau qua handbal, maar ook voor mijn eigen ontwikkeling lijkt het mij enorm leerzaam om een nieuwe uitdaging aan te gaan bij een andere (nieuwe) club!

Bekijk ook: Interview met Josine Bolenius

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up