Interview met Josine Bolenius

Om te beginnen, wie ben je en wat doe je?

Interview Josine Bolenius

Mijn naam is Josine Bolenius en ik ben 39 jaar oud. Ik heb een zoontje samen met Berry Kock (ook bodybuilder), Jorrell, van 6 jaar oud. Ik ben hoofd van de Medische Afdeling van een farmaceutisch bedrijf.
Ik ben van Arubaanse kom af. Ik ben naar Nederland gekomen om te studeren. Ik heb mijn bachelor in Science en master in Science gehaald en enkele jaren geleden ook een mini master in business administration gedaan in België.

Wanneer ben je begonnen met fitness en waarom?

Fitness was altijd onderdeel geweest van mijn opvoeding. Ik ben met mijn 12de begonnen met Thai-boxen, dit heb ik op zeer hoog niveau gedaan. Krachttraining vormde een essentieel onderdeel van mijn dagelijkse training. Nadat ik mijn zoontje heb gekregen heb ik twee jaar niet gesport, totdat ik gek werd van mezelf. Ben weer langzaam begonnen met rennen. Nadat hij 4 jaar was geworden kon ik mijn sport weer serieus oppakken en besloot samen met Berry Bodybuilding op te pakken. Hij ging als eerst het podium op en ik heb hem een jaar later gevolgd.

“Elke tegenslag moet je omzetten in iets positief”

Wanneer heb je besloten om mee te doen aan de Women’s Physique Athlete en waarom?

Interview Josine Bolenius
Foto: Ilker Ulku

Ik heb altijd gespierde vrouwen mooi gevonden. Gespierd, hard, droog en toch het vrouwelijk. Het mooie was dat mijn lichaam er goed op reageerde, aangezien ik mijn hele leven sport. De vorderingen gingen dusdanig snel, dat ik al een half jaar eerder het podium op kon (JBC ’15 tov EnerCup ’15).
Het enige waar ik toentertijd mijn twijfel bij had, was mijn leeftijd. Ik weet als geen ander dat in de sport je piek tussen de 20-35 jaar ligt, afhankelijk van de sport. Ik kan mijn gesprek nog goed herinneren met Floor van Putten op het NK van 2014. Ze zei toen letterlijk “binnen een paar jaar ben ik 50, en ik zie nog steeds dat ik mezelf verbeter elk jaar…”. Ze heeft de Nerderlands Kampioenschappen in 2014 gewonnen. Dat gaf me een geweldige motivatie, en ik besloot ervoor te gaan.

Waar haal je de meeste voldoening uit als Women’s Physique Athlete?

Ik heb respect voor alle klasse! Het is hard werken! Je moet zeer gemotiveerd zijn en toegewijd! Maar wat me bij Women’s Physique enorm aantrekt, is dat je als vrouw zo diep moet gaan om zo hard en droog te staan en dat je training intensiteit tot op het laatste moment nog steeds zwaar is. Het continu verbeteren van je eigen lichaam, hoe klein het verschil ook is, is natuurlijk het ultieme doel.

Welke supplementen gebruik je en waarom?

Interview Josine Bolenius
Foto: Ilker Ulku

Er zijn bepaalde supplementen die ik altijd gebruik: BCAA, Aminozuren, Vitamine C, Glutamine, Zink, Magnesium en Multi-vitamine. In prep (voorbereiding) verhoog ik een aantal zoals, Multi-vitamine en Vitamine C. Ik voeg nog aan aantal toe zoals, L-tyrosine voor concentratie/focus, B12, HMB, vitamine D, Glucosamide.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Hoe ziet je voedingsschema er voor de wedstrijd uit?

Ik heb elke prep anders aangepakt. Momenteel zit ik in prep voor de Nerderlands Kampioenschappen. Ik ben in januari begonnen met mijn prep. Ik wil uiteraard niet in detail treden, dit i.v.m. mijn concurrentie. Maar mijn voedingsschema is in het begin hoog in eiwitten en vetten, met om de twee weken aangevuld met koolhydraten. Naar mate de dag van de wedstrijd nadert, steeds minder vet en simpelere eiwitten (vis en kalkoen bijvoorbeeld).Hoe ziet je trainingsschema er voor de wedstrijd uit?

Interview Josine Bolenius
Foto: Jeroen de Beer

Mijn zwakke punt zijn mijn benen. Niet qua massa, maar om ze goed droog te krijgen. Dus ik implementeer een split-schema (spierengroepen splitsen) voor mijn benen, met de nadruk op achterkant van mijn benen. Ik probeer in de begin fase van mijn prep nog te trainen met als doel om te groeien: zware trainingen en het maximale eruit halen. Naarmate de wedstrijd nadert, meer supersets en veel herhalingen. Bovendien neemt cardio ook toe, zowel ochtend als avond.

Wat is je favoriete quote?

“All that we are is the result of what we have thought”. Mind is a powerful thing…

Wat is in jouw ogen de sleutel tot succes als het op fitness aankomt?

Focussen en geloven in jezelf, maak een plan en houd jezelf daaraan, en wijk daar niet vanaf, ongeacht wat mensen zeggen of adviseren. Proof them wrong…

Wat voor tips zou je beginnende Physique Athlete mee willen geven?

Het kost tijd, energie, motivatie en toegewijd. Het is niet altijd makkelijk maar het is het allemaal waard! De mooiste investering die je kan doen, is in jezelf.

Hoe ga je om met tegenslagen?

“Either you win or you learn”. Elke tegenslag moet je omzetten in iets positief om er lering uit te trekken en motivatie uit te halen om het de volgende keer beter te doen.

Wat heb je moeten laten, om je doelen te bereiken?

Alles… ☺. Ik heb een 40+ uur baan met aardig wat verantwoordelijkheden, een zoontje en dan mijn sport. Vooral in prep heb ik verder geen andere sociale activiteiten. Maar ik heb fantastische mensen om me heen; mijn moeder die me altijd helpt met mijn zoontje, mijn vriend die veel huishoudelijke taken op zicht neemt, mijn broer die mij continu aanspoort om verder te gaan, en dan mijn vrienden die het begrijpen waar ik mee bezig ben.

Welke wedstrijden heb je meegedaan en welke prijzen heb je gewonnen?

  • 1ste – Juliette Bergmann Cup 2015
  • 2de – Open Rotterdamse Kampioenschappen 2015
  • 1ste – Open Rotterdamse Kampioenschappen 2016
  • ? – Nederlands Kampioenschappen 2016 (We zijn benieuwd!)Welke gevoel ging er door je heen toen je voor het eerst een prijs won?

YEAH! ☺ Op naar de volgende mijlpaal…

Omschrijf je gevoel voordat je het podium op gaat?

Heerlijk gevoel! Mijn moment! Het moment waar je minimaal 12 weken zo hard voor hebt gewerkt, zoveel voor hebt moeten opofferen, korte nachten, lange en vermoeiende dagen, een gevoel dat je stiekem al van jezelf hebt gewonnen; immers, je hebt de eindstreep gehaald terwijl het echt wel meerdere keren in je hoofd is opgekomen om te stoppen omdat je simpelweg niet meer kon.

Bekijk ook: Interview met Nathalie Hendrikse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up