Een positieve energiebalans

Een positieve energiebalans

Overgewicht wordt veroorzaakt door een positieve energiebalans dat betekent bij te veel eten word je dik. Om gewicht te reguleren is er weinig meer betrouwbaar dan te sturen op ‘energiebalans’ (Energie inneming vs Energie verbruik) waarbij dan gestuurd wordt op de huidige inname minus 500 kcal met een ondergrens van 1400 kcal voor mannen en 1200 kcal voor vrouwen, waarbij tevens een goed nutriëntenprofiel gehandhaafd dient te worden.

Een positieve energiebalans

Overgewicht wordt veroorzaakt door een positieve energiebalans

De inneming van energie wordt volledig bepaald door de inneming van macronutriënten (vetten, koolhydraten, eiwit en alcohol) via de voeding. Het energieverbruik bestaat uit drie componenten. Het rustmetabolisme is de grootste component en is verantwoordelijk voor 60-70% van het dagelijkse energieverbruik. Het rustmetabolisme kan worden gedefinieerd als de energie die nodig is om het lichaam en belangrijke biologische functies, zoals de hartslag, spierfunctie en ademhaling, in stand te houden. De hoeveelheid vetvrije massa, leeftijd en geslacht bepalen voornamelijk het rustmetabolisme.

Energieverbruik - Body Empowerment
De tweede component is het energieverbruik vanwege het eten van voedsel . Deze energie is nodig om de eten te verteren en op te slaan. Dit wordt de voedingsgeïnduceerde thermogenese genoemd en is verantwoordelijk voor ongeveer 10% van het dagelijkse energieverbruik. Dit wordt onder anderen bepaald door de inname van gezonde voedingsmiddelen. Ongezonde voedingsmiddelen hebben een nadelig effect op de ruststofwisseling.

De derde en meest variabele component van het energieverbruik is lichamelijke activiteit. Het type activiteit, de intensiteit en de duur van de activiteit bepalen de hoeveelheid energie die verbruikt wordt.

Bron:

RIVM Briefrapport 260464001/2010 – Effecten van verandering in de energie-inneming of de lichamelijke activiteit op het lichaamsgewicht. Een verkenning van de literatuur rond de energiebalans.

Ivon EJ Milder, Jolanda MA Boer, Wanda JE Bemelmans

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up