De Jeugd van tegenwoordig is te lief om door te zetten

Foto: sportnieuws.nl

De jeugd van tegenwoordig is te lief om door te zetten

Als ik rechtsback ben en de rechtsbuiten laat zijn man 3x lopen, dan zal ik iets doen dat misschien niet mag, maar dan laat ik het wel blijken.

De jeugd van tegenwoordig: te lief om door te zetten?

In onze snel veranderende wereld lijkt het alsof de jeugd van tegenwoordig anders is dan vroeger. Steeds meer artikelen, documentaires, en zelfs de bondscoach van het Nederlands elftal spreken over een afvlakking van de mentale kracht en doorzettingsvermogen bij jongeren. Is de jeugd inderdaad te lief geworden?

Het veranderende jeugdmentaliteit

Jongeren van nu groeien op in een wereld die in veel opzichten verschilt van die van voorgaande generaties. De technologische vooruitgang, de invloed van sociale media, en veranderende normen en waarden hebben allemaal invloed op hoe jongeren zich ontwikkelen. Maar betekent dit echt dat ze mentaal zwakker zijn?

Het perspectief van de bondscoach

Een belangrijk inzicht komt van de voormalige bondscoach van het Nederlands elftal, Ronald Koeman. In een recente uitzending van Rondo op Ziggo Sport, bespraken ze de persconferentie waarin Koeman zijn observatie deelde dat de huidige generatie voetballers “te lief voor elkaar” lijkt te zijn. Hij benadrukte: “De nieuwe generatie is dat ze lief zijn voor elkaar, maar dat mag best. Maar als ik rechtsback ben en de rechtsbuiten laat zijn man 3x lopen, dan zal ik iets doen dat misschien niet mag, maar dan laat ik het wel blijken.”

De bondscoach benadrukte het belang van balans. Het is prima dat de jeugd vriendelijk en respectvol is, maar in competitieve omgevingen is het ook van cruciaal belang om verantwoordelijkheid te nemen en elkaar aan te spreken op fouten. Dit element van eigenaarschap kan bijdragen aan zowel individuele groei als teamsucces. Bekijk de uitzending hier voor meer details.

Het perspectief van het Nederlandse leger

Naast de observaties van Ronald Koeman is het ook de moeite waard om te kijken naar het perspectief van het Nederlandse leger, zoals besproken in het programma “Dit is de Kwestie: groeit er een generatie van softies op?” beschikbaar op npostart.nl. In dit programma wordt onderzocht of er zorgen bestaan over een mogelijke afname van mentale weerbaarheid bij jongeren.

Dit programma biedt aanvullende inzichten in de discussie over de jeugd van tegenwoordig en hun mentale veerkracht. Het illustreert dat het onderwerp niet beperkt blijft tot het voetbalveld, maar een bredere maatschappelijke kwestie is.

Conclusie: een compleet beeld van de jeugd

Het is te simplistisch om te beweren dat de jeugd van tegenwoordig alleen maar ’te lief’ is. De veranderende omgeving waarin ze opgroeien heeft zeker invloed op hun mentale welzijn en veerkracht, maar het is belangrijk om een gebalanceerd perspectief te behouden. Jongeren hebben zowel sterke als zwakke punten, en het is aan ons als samenleving om hen te ondersteunen bij hun ontwikkeling en groei.

Uitnodiging tot dialoog

Wat is jouw mening over de balans tussen vriendelijkheid en competitiviteit bij de jeugd van tegenwoordig? Geloof je dat een gezonde dosis confrontatie en verantwoordelijkheid nemen even belangrijk is als vriendelijkheid en respect? We horen graag jouw gedachten en ervaringen in de reacties hieronder.

Lees hier meer over het ontwikkelen van discipline en doorzettingsvermogen in ons artikel over hoe je discipline kunt ontwikkelen.

0 0 Stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties